Bestuurlijke politie

 
 
Algemeen 
Bestuurlijke politie verwijst naar alle bevoegdheden die door of krachtens de wet aan de bestuurlijke autoriteiten zijn toegekend om de openbare orde te verzekeren, te handhaven en te herstellen.
 
Openbare orde betekent openbare vrede, gezondheid en veiligheid.
 
Er zijn twee soorten administratieve politiemaatregelen:
- Politieverordeningen: dit zijn verordeningen. Ze worden uitgevaardigd door de Gemeenteraad, gelden voor alle burgers (of bepaalde categorieën), op het hele grondgebied van de gemeente (of bepaalde delen ervan), voor onbepaalde tijd en kunnen sancties bevatten.
 
Bij wijze van uitzondering kan de burgemeester ook een politieverordening uitvaardigen in geval van ernstige situaties of onvoorziene gebeurtenissen (bijv. rellen, enz.) en als de urgentie duidelijk is. In dat geval moet het bevel worden bevestigd door de Gemeenteraad tijdens zijn eerstvolgende vergadering;
 
- Politiebesluiten: in geval van ernstige situaties of onvoorziene gebeurtenissen. De maatregelen hebben betrekking op geïdentificeerde of gemakkelijk identificeerbare personen en zijn beperkt in tijd en gebied. Politiebevelen mogen niet gepaard gaan met sancties.
 
Bestuurlijke handhaving 
Sinds de inwerkingtreding van de wet van 15 januari 2024 betreffende de gemeentelijke bestuurlijke aanpak, de invoering van een gemeentelijk integriteitsonderzoek en de oprichting van een Directie Integriteitsbeoordeling Openbare Overheden, kunnen gemeenten integriteitsonderzoeken uitvoeren voor economische sectoren en activiteiten die in het gebied gevestigd zijn of zich er willen vestigen.
 
Contactpersoon: M. DORMAELS Sébastien : sdormaels@vorst.brussels 
Afdrukken