Tips om afval in te perken
De beste manier om afval te beperken, is het voorkomen. Hier volgen enkele tips om uw afval te verminderen en te valoriseren.
Sorteer uw spullen en geef weg wat u niet meer nodig hebt.
Het is ongelooflijk wat we allemaal bijhouden. Kom op, laten we profiteren van de zomer om goed te sorteren. Onze leefomgeving soberder maken is goed voor de geest en motiveert ons om ons huis niet opnieuw te vullen met nutteloze dingen.
Verenigingen zamelen kleding, boeken, speelgoed of meubels in om ze een nieuw leven te geven en ze te verdelen aan wie ze nodig heeft. Bekijk de verschillende actoren van de circulaire economie in het Brussels Gewest via de volgende link: Goede Zero Afval adresjes in Brussel | Officiële website van Bruxelles Environnement - Leefmilieu Brussel
Weiger huis-aan-huisbladen.
Leest u bijna nooit de reclamefolders? En als u er dan eens voor koos er geen meer te ontvangen? Dankzij de “geen reclame” sticker op uw brievenbus ontvangt u die vervelende folders niet meer en vermindert u vooral uw afval. We ontvangen jaarlijks bijna 40 kilo gratis drukwerk en reclame per brievenbus.
Vraag uw antireclamesticker gratis aan: per e-mail naar info@leefmilieu.brussels of tel. 02 775 75 75.
Neem telkens uw herbruikbare tas mee.
U kunt een opvouwbaar exemplaar in uw handtas stoppen, u laat een stevig exemplaar in uw auto of uw fietstas, ... Zo kunt u alle tassen weigeren die in winkels aangeboden worden, zelfs bij kleine ongeplande aankopen.
Koop in bulk
Kies producten in bulk en/of eco-navullingen in plaats van kleine hoeveelheden, om geld te besparen en afval in te perken.
Maak gebruik van de media- en ludotheken voor boeken en speelgoed.
Geniet van tientallen spelletjes voor alle leeftijden, wissel vaak af, maar zonder rommel te maken of afval te produceren ... en dat alles voor een zeer lage prijs: dat zijn de vele voordelen van de ludotheek.
Vervang toestellen minder vaak. Defect apparaat? Wij trachten het te herstellen!
Voordat u een apparaat naar een recypark brengt, moet u nagaan of het niet door een professional of in een Repair Café kan worden hersteld. U kunt veel spullen laten herstellen of zelf leren herstellen via gratis workshops in een Repair Café. U kunt leren naaien, uw fiets leren herstellen of onderdelen van uw computer leren vervangen.
Waar & wanneer?
- Gemeenschapscentrum Ten Weyngaert – Bondgenotenstraat 54 – 1190 Vorst
Dit Repair Café vindt meestal plaats op de eerste (of tweede als de eerste een feestdag is) zondag van de maand, van 14 tot 16 uur (verifieer steeds de datum op de website: Repair Café de Forest - Vorst - Repair Together).
Herstellingen van kleine toestellen, naaiwerk en speelgoed.
Informatie & reservatie: via tel. 0468 09 38 80 of e-mail rd@scarlet.be.
- Repair Café INRACI – Jupiterlaan 188 – Vorst (in de school INRACI)
Dit Repair Café vindt één keer per jaar plaats tijdens de opendeurdagen.
Reparaties van huishoudtoestellen en computers.
Informatie op de website: Repair Café INRACI – Repair Together.
Zero afval maaltijden: de hoeveelheden goed inschatten en wie meer wenst, nogmaals bedienen.
Tijdens de feestdagen wordt er heel wat voedsel verspild: 17% van de vuilniszak is eigenlijk nog eetbaar voedsel. Dat kan worden beperkt: voorzie de juiste hoeveelheden volgens het aantal gangen en gasten, maak redelijke borden en wie wil kan zich bijbedienen.
Koop tweedehands
Tweedehands heeft heel wat voordelen: het is goedkoper, beter voor het milieu en vintage is trendy! Of het nu gaat om kleding, meubels of boeken ... het is een geweldige manier om te strijden tegen de ‘wegwerpcultuur'.
Doe een beroep op de verenigingen en andere actoren van de circulaire economie in het Brussels Gewest, via de link:Goede Zero Afval adresjes in Brussel (officiële website van Leefmilieu Brussel / Bruxelles Environnement)
Terug naar school: sorteer uw materiaal en hergebruik wat in goede staat is.
Voordat we ons met de schoollijst naar de winkel haasten, sorteren we de spullen van vorig jaar. Stevig materiaal gaat lang mee. Koop enkel wat u nodig hebt: minder verspilling en besparing.