Pollutiepiek

 

Onze luchtkwaliteit gaat erop achteruit. Daarin is het vervoer een van de grootste boosdoeners. Gedurende een pollutieperiode of -piek is de concentratie aan een of meerdere verontreinigende stoffen in de omgevingslucht bijzonder hoog. De weersomstandigheden kunnen de verspreiding van verontreinigende stoffen in de hand werken of ze daarentegen plaatselijk geconcentreerd houden. Pollutiepieken komen voornamelijk in de winter voor.

Wat is een pollutiepiek?

Een pollutiepiek is het resultaat van de opeenhoping van verontreinigende stoffen afkomstig van de uitlaatgassen van wagens en van de uitstoot veroorzaakt door de verwarming van gebouwen. Ze doen zich voor bij specifieke weersomstandigheden: bij zwakke wind en vooral bij het verschijnsel thermische inversie dat de verontreinigende stoffen aan de grond gekluisterd houdt, zoals onder een stolp.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Dit soort pieken leidt vooral tot ademhalingsproblemen. De eerste slachtoffers zijn kinderen, ouderen en mensen met een longziekte. Deze kwetsbare groepen kunnen last hebben van zware vermoeidheid en ademhalingsproblemen of zelfs een astma-aanval krijgen.

Welke noodmaatregelen treft het Hoofdstedelijk Gewest?

Noodmaatregelen kunnen bij een winterpiek een rechtstreeks effect op de concentraties bewerkstelligen. Deze maatregelen beogen voornamelijk een minder grote uitstoot door het autoverkeer, door snelheidsbeperking of zelfs ingeperkt autoverkeer.

Ze worden vastgelegd en toegepast binnen de tijdspanne van 48 uur die voorafgaat aan de piek. Deze maatregelen hebben tot doel de concentratie van de verontreinigende stoffen in de lucht te verminderen en de piek te vermijden.

Ze zijn opgesplitst in 1 informatieniveau en 3 verschillende interventieniveaus naargelang de duur en de intensiteit van de te vermijden piek.

Interventiedrempel 0

De Brusselse overheidsinstellingen kondigen een situatie van verslechterde luchtkwaliteit aan en informeren de bevolking.
De inwoners wordt daarom aangeraden om een gedrag aan te nemen waardoor de polluentemissies verminderen, bijvoorbeeld door een alternatief vervoermiddel voor de wagen te gebruiken en de verwarming te beperken.

 
Interventiedrempel 1

De snelheid op de Brusselse Ring en op de snelwegen van het Vlaams Gewest en het Waals Gewest wordt beperkt tot 90 km/uur.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de snelheid beperkt tot 50 km/u op de wegen waar men gewoonlijk 90 of 70 km/u rijdt.
De politie voert de snelheidscontroles in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op.

 
Interventiedrempel 2

Alleen de auto’s met een nummerplaat die eindigt op een even (oneven) cijfer mogen op de weg in Brussel (afhankelijk van de dag waarop de maatregel van toepassing is).
Het openbaarvervoersaanbod van de MIVB is gratis en wordt versterkt tijdens de spitsuren.
Vrachtwagens van meer dan 3,5 ton krijgen een rijverbod tussen 7 uur en 10 uur en tussen 17 uur en 20 uur. Daartegenover staat echter wel dat het systeem van alternerend rijden niet voor hen geldt. In gebouwen waar een tertiaire activiteit uitgeoefend wordt, mag de temperatuur in de lokalen niet boven de 20°C uitstijgen.

Interventiedrempel 3

Alle verkeer is verboden vanaf middernacht en dit gedurende 24u, met uitzondering van prioritaire voertuigen en het openbaar vervoer.
In gebouwen waar een tertiaire activiteit uitgeoefend wordt, mag de temperatuur in de lokalen niet boven de 20°C uitstijgen.
 

 

Wat concreet doen?

Bij pieken kunnen we door ons gedrag te wijzigen bijdragen tot de verbetering van de luchtkwaliteit.

  • Ga te voet, kies voor het openbaar vervoer of de fiets.
  • Als u toch de auto moet gebruiken, kies dan voor carpooling en neem een soepel rijgedrag aan (ecodriving).
  • Stel de temperatuur van het gebouw in op maximaal 20°C.
  • Kies voor thuiswerk of verplaats een vrije dag.
  • Kwetsbare personen dienen lichamelijke inspanningen te vermijden.

 

Zich informeren en zich voorbereiden

Schrijf u in op de waarschuwingslijst .
U ontvangt dan een sms of een e-mail over de evolutie van de situatie.
Met de nuttige en praktische informatie op de website van Leefmilieu Brussel kunt u zich concreet op een naderende pollutiepiek voorbereiden.
Het systeem van alternerend rijden geldt niet voor bepaalde categorieën voertuigen. Klik hier om de lijst met automatisch vrijgestelde voertuigen te raadplegen.

De burgemeesters mogen automatische afwijkingen toekennen indien kan worden aangetoond dat zich verplaatsen met de wagen absoluut noodzakelijk is.

Afdrukken
« november 2018 »
november
ZoMaDiWoDoVrZa
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
liensfocus

Lopende werven

Publicaties

Foto's

Geef uw mening

Agenda
Tentoonstelling "Mémoire active" 15-11-2018 - 20-01-2019 — BRASS - Van Volxemlaan 364
Conversatietafels Nederlands 16-11-2018 - 25-01-2019 — BLIB - Van Volxemlaan 364
Place aux jeunes 17-11-2018 10:00 - 18:00
vzw Maraca - muziekateliers 17-11-2018 - 24-11-2018 — Geleytsbeekruimte - Abdij van Vorst
Mozart in Vorst 19-11-2018 20:00 - 22:00 — Sint-Denijskerk
Aankomende agenda-items...