Campagne "SMS dépistage"

De vzw’s O’YES en Exæquo onthullen SMS DÉPISTAGE, een nieuwe dienstverlening om de besmettingsketen van soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) te doorbreken. Het doel is dat mensen die soa’s hebben opgelopen hun partners (of voormalige partners) verwittigen opdat zij zich laten testen en zich vervolgens laten behandelen indien nodig.

 

Na een alarmerende vaststelling over de heropflakkering van soa’s in België, hebben de verenigingen O’YES en Exæquo evenals het stuurcomité van het project  depistage.be (bestaande uit 9 ziekenhuizen en 9 verenigingen) een app uitgewerkt waarmee mensen die een soa hebben opgelopen hun partner kunnen verwittigen en dit via een formulier waarmee gratis en anoniem een sms wordt verzonden.

Soa’s treffen de hele seksueel actieve bevolking. De meeste besmettingen zijn afkomstig van mensen die niet weten dat ze drager zijn en die zonder het te weten een of meerdere partners besmetten.

Om de besmettingsketen van soa’s aan te pakken, is het noodzakelijk om zich regelmatig te laten testen, om behandeld te worden indien nodig en om de mogelijk besmette partners te verwittigen. Vanwege de gezondheidscrisis hebben veel mensen hun test uitgesteld: het is van cruciaal belang om het proces te hervatten. De screening gebeurt te vaak te laat.

Door een melding aan de partners kan de besmettingsketen van soa’s worden doorbroken en zo kan het aantal nieuwe infecties worden verminderd.

SMS DEPISTAGE is gratis, gebruiksvriendelijk, anoniem en voor iedereen toegankelijk. De betrokken partners worden via sms verzocht om zich te laten testen dankzij een beveiligde tool die geen persoonsgegevens opslaat.

Meer informatie

Afdrukken