100ste verjaardag van de tuinwijken in Vorst!

Afspraak nu zondag 22 mei tussen 10u en 18u in de Fleronlaan om er samen met de inwoners de 100ste verjaardag te vieren van Cité Forest Vert, een onvergetelijke tuinwijk in Vorst. Op het programma staan tal van gratis familieactiviteiten (sprookjes, workshops fiets-smoothies, wandelingen door de wijk en een auberge espagnole)!
Wanneer 22-05-2022
van 10:00 tot 18:00
Waar de Fléronlaan
Voeg agenda-item toe aan kalender vCal
iCal

 

Op ontdekking in de tuinwijken van Vorst !
De tuinwijken zijn uniek erfgoed in de stad. De Britse journalist en stedenbouwkundige Ebenezer Howard ontwikkelde het concept in het begin van de 20ste eeuw en de meeste tuinwijken werden ontwikkeld tussen de twee wereldoorlogen. In 2022 vieren een aantal Brusselse tuinwijken hun 100ste verjaardag – pak deze kans om deze uitzonderlijke wijken te bezoeken en kennis te maken met de bewoners!
 
In Vorst biedt Cité Forest Vert, een onvergetelijke tuinwijk in Vorst, op zondagmiddag 22 mei een feest aan met tal van gezellige, gratis familieactiviteiten!
 
Wat zijn tuinwijken ? 
Met het concept van de tuinwijken werd een nieuwe vorm van stadsuitbreiding beoogd. Aan de rand van de steden kwamen nieuwe beluiken die voor een mooie overgang zouden zorgen tussen stad en platteland. De tuinwijken brachten het natuurgevoel dichter naar de stad en haar bewoners. Dat ze werden gebouwd en beheerd door collectieve vennootschappen, was vernieuwend, net zoals de sociale ambities voor de woonomstandigheden van de economisch fragielere bevolkingsklasse in de steden. In tal van Europese landen werd het concept toegepast en bestaan er tot op vandaag tuinwijken.
 
In Vorst is er de tuinwijk Cité Forest Vert, die ligt in de ruimte tussen de Neerstallesteenweg, de Fleronlaan, de Kersbeeklaan en de Dumonceaulaan. De wijk werd in de jaren ’20 getekend door de architect Henri Van Montfort en heeft een zeer idyllisch karakter, met pittoreske huizen en tal van kleine groene paadjes die uitgeven op groene pleintjes en ontmoetingsplekken. Een wandeling doorheen de wijk lijkt op een nostalgische dorpswandeling.
 
De tuinwijk Cité Messidor ligt dicht tegen het treinstation Vorst Oost en werd in het begin van de jaren ’50 gebouwd volgens de plannen van de architect Georges de Hens. De woningen lijken sterk op elkaar, wat wijst op een meer industriëler bouwproces, en de stijl is hedendaagser door bijvoorbeeld grotere glaspartijen.
 
Het verjaardagsprogramma van de tuinwijken in Vorst 
 
  • ZONDAG 22 MEI 2022: « Ontdekking van de tuinwijken van Anderlecht, Ukkel en Vorst.” Fietsrondleiding door Pro Velo, op initiatief van Visit Brussels.
Vertrek om 10u (FR), 12u (NL) en 15u (ENG), elke fietstocht duurt 3 uur. 
Gratis, vooraf inschrijven verplicht per T 02 502 73 55 of M info@provelo.org.
 
  • ZONDAG 22 MEI 2022: Wijkfeest door de bewoners van Cité Forest Vert
Afspraak tussen 10u en 18u in de Fleronlaan voor workshops fiets-smoothies, sprookjes, een auberge espagnole, rondleidingen doorheen de wijk, ontmoetingen met en tussen bewoners… Gratis. Meer info op de facebookpagina van Cité Forest Vert.
 

Meer informatie over dit agenda-item

Afdrukken