Duurzame voeding en stadslandsbouw


In 2014 is de gemeente gestart met workshops over duurzame voeding in het kader van haar project "Van riek tot vork". Er worden nog steeds workshops rond duurzame voeding georganiseerd in het kader van het project van de Drukkerij.
De cel leefmilieu neemt overigens deel aan een werkgroep "duurzame voeding" opgericht in het kader van de sociale coördinatie van het OCMW.
Plan van het geheel aan initiatieven rond duurzame voeding in de gemeente Vorst: collectieve moestuinen, bijenstallen, compost, duurzame markt Albert

De collectieve moestuinen en collectieve compostplaatsen

De cel leefmilieu neemt deel aan de oprichting, de ondersteuning, het in netwerk plaatsen van de projecten van collectieve moestuinen en compost in Vorst.
Vorst telt 10 "collectieve" moestuinen en 2 collectieve compostplaatsen  

De collectieve moestuinen

 

De collectieve compostplaatsen

 

Het project van de Drukkerij

Duurzame Markt Albert


duurzame marktDe duurzame markt Albert kadert in een wens van de gemeente om het aanbod aan kwaliteitsvolle producten op het gemeentelijke grondgebied te verbeteren en om deel te nemen aan de ontwikkeling van een gezonde en duurzame voeding.
De vijf marktkramers hebben een handvest van duurzaamheid ondertekend dat duidelijke criteria vastlegt: ambachtelijke productie, lokale en seizoensproducten afkomstig uit de kleinschalige landbouw, traceerbaarheid, milieuvriendelijke productietechnieken enz.
De markt is tevens een ontmoetingsplaats voor de wijk waar het hele jaar door diverse activiteiten worden georganiseerd.

Wanneer? Elke donderdag van 15u tot 20u
Waar? Verlossingssquare (sinds 20 oktober 2016 en tijdens de volledige duur van de inrichtingswerken van de Albertdalle (plein).
Wat? Verkoop van duurzame producten (slager, kaashandelaar, groenteboer, kruidenier, enz.) en kleine restauratie

Info? Aarzel niet de actualiteit van de markt te volgen op haar Facebook pagina

duurzame markt

 

Bijenkorven in Vorst!

De honingbij, apis mellifera, is de bij het publiek meest gekende bij. Ze produceert niet alleen honing maar verleent ook andere diensten aan de mens! Dankzij deze bij kunnen onze planten zich voortplanten. Het zijn de meest nuttige insecten voor de mens. Meer dan 70% van de teelten (boomgaarden, groenten, koffie,...) zijn afhankelijk van bestuivende insecten.

De bij, een gevaar?
Een bij is een insect met een angel maar ze gebruikt die slechts zelden want door te steken, wordt de angel afgerukt en sterft de bij. Ze is dus niet agressief behalve wanneer ze zich in gevaar voelt.

Bijenkorven in Vorst?
In 2011 heeft de gemeente Vorst, in het kader van het wijkcontract vroegegroenten, zijn eerste bijenstal geplaatst in de tuin "Mille Semences Ceuppens".  Sindsdien hebben andere gemeentelijke bijenstallen het daglicht gezien. In 2015 werd er een bijenkorf geplaatst op het dak van de Sint-Denijsstraat 14 en er zal weldra een  pedagogische bijenstal geïnstalleerd worden in het Jacques Brel park.

Afdrukken
liensfocus

Lopende werven

Publicaties

Foto's

Geef uw mening

Agenda
Forest Summer Sport 2022 27-06-2022 - 26-08-2022 — Verschillende locaties in Vorst
Park Poétik 2022 01-07-2022 - 28-08-2022 — Verschillende locaties in Vorst
Lire dans les parcs 08-07-2022 - 26-08-2022 — abdij van Vorst en park van Vorst
Zitting van de gemeenteraad 08-07-2022 17:00 - 21:00 — School Le Vignoble (Monte-Carlolaan 91)
Bruxelles fait son cinéma ... in Vorst! 09-07-2022 21:00 - 23:55 — Abdij van Vorst
Aankomende agenda-items...